W  2023 roku Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury Gminy Trzyciąż 

realizuje

 "Operację współfinansowaną ze środków Unii Europejskiej

w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020"

pn.„ Na lubuskim szlaku wina i miodu”- zakładanie winnic  i pasiek  szansą na rozwój w  Gminie Trzyciąż.

 

BiOAK Gminy Trzyciąż zaprasza na 3-dniowy wyjazd studyjny do winnic i pasiek województwa lubuskiego .

Celem organizacji wyjazdu jest alternatywa rozwoju  obszarów wiejskich ,poprzez  zdobycie  wiedzy w zakresie zakładania winnic i pasiek  z wykorzystaniem  innowacyjnych rozwiązań uprawy winorośli, nowoczesnego podejścia do technologii przetwórstwa winogron  oraz wspieranie transferu wiedzy w zakresie pszczelarstwa - dla rolników ,osób posiadających  działki i   grunty  rolne , osób prowadzących rolniczą działalność gospodarczą oraz przedstawicieli środowiska pszczelarskiego , a także  wzrost kompetencji przedstawicieli samorządu lokalnego oraz przedstawicieli partnera z zakresu  aktywizacji i wsparcia merytorycznego w kierunku  tworzenia plantacji i rozwoju pszczelarstwa  jako inicjatyw  wdrażanych na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz rozpowszechnienie i zastosowanie tej wiedzy na terenie gminy Trzyciąż.

Wyjazd  jest odpowiedzią na potrzebę rozwiązania problemu jakim jest zdobycie alternatywy zagospodarowania rozdrobnionych użytków rolnych , w sposób przynoszący dochód ich użytkownikom , stwarza szanse zdobycia wiedzy i poznania dobrych praktyk w lubuskich winnicach i pasiekach. Udział w wyjeździe pomoże zgłębić tajniki nowatorskich procesów hodowli winorośli i produkcji miodów oraz produktów pochodzenia pszczelarskiego .Wizyty w winnicach i pasiekach , połączone ze specjalistycznymi prelekcjami oraz bezpośrednie spotkania z lubuskimi winiarzami i pszczelarzami , pozwolą poznać tajniki zakładania i prowadzenia tego typu działalności jako dochodowej alternatywy dla rozwoju lokalnego .

Liczba uczestników: 50 osób z Gminy Trzyciąż( województwo małopolskie)

Czas trwania wyjazdu: 3 dni

Termin wyjazdu: 3-5 września 2023r.

 

Kryteria wyboru uczestników- osoby pełnoletnie :

  • zainteresowane założeniem winnic i uprawą winorośli oraz zakładaniem pasiek, rolnik ,osoba posiadająca działki i grunty rolne ,osoba prowadząca rolniczą działalność gospodarczą, przedstawiciel środowiska pszczelarskiego
  • przedstawiciele samorządu lokalnego ( radny lub sołtys- 14 osób )
  • osoby  z ramienia partnera KSOW (3 osoby)
  • osoby do 35 r.ż.( 25 osób)

 

Dokumenty do wypełnienia przez uczestników wyjazdu:

 ► karta uczestnictwa wraz ze  zgodą na przetwarzanie danych osobowych (RODO) (do pobrania: w załącznikach)

Nabór w terminie o 21 do  27 lipca  2023 r.

Formularz zgłoszeniowy, który jest warunkiem uczestnictwa w wyjeździe, należy wypełnić i dostarczyć do biura:

  • Przedstawiciele samorządu lokalnego- sołtysi / radni do  Biblioteki i Ośrodka Animacji Kultury Gminy Trzyciąż  Leśna 4 pok.12 (  tel. 12 3894001w.36 , 509922177
  • Pozostałe osoby do KGW Jangrot  (ul. Krakowska 1 ,32-353 Jangrot)  po uprzednim kontakcie telefonicznym pod nr 512940504

    Osoby do kontaktu:

    • Ewa Dróżdż Biblioteki i Ośrodka Animacji Kultury Gminy Trzyciąż  Leśna 4 pok.12   tel. 12 3894001w.36 , 509922177
    • Bożena Poseł KGW Jangrot Krakowska 1 ,32-353 Jangrot  po uprzednim kontakcie telefonicznym pod nr 512940504

Dostarczenie  formularza zgłoszeniowego nie gwarantuje udziału w wyjeździe studyjnym !

Decyduje kolejność zgłoszeń oraz zgodność kandydata z grupą docelową.

Zakwalifikowani uczestnicy zostaną powiadomieni mailowo/telefonicznie o umieszczeniu na liście uczestników wyjazdu bądź na liście rezerwowej.

W przypadku rezygnacji z udziału w wyjeździe osoby z listy uczestników, kolejne osoby z listy rezerwowej zostaną bezzwłocznie poinformowane o zakwalifikowaniu do udziału.

Planowany ramowy program wyjazdu studyjnego:

I dzień :

 7.00 – Wyjazd z Trzyciąża

13.00 -  Przyjazd do Starej Wsi k/Nowej Soli, wizyta w winnicy Kinga ( lub tożsamej) prelekcja  połączona  z posiłkiem i degustacją win - zwiedzanie winnicy 

16.00 – Wyjazd do Kalska 

17.00 – Przyjazd do Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku- zakwaterowanie w hotelu( lub tożsamym)

17.30 -  Prezentacja ODR nt. rozwoju winiarstwa w województwie lubuskim, problemy i perspektywy

19.00 -  Obiadokolacja, nocleg

II dzień:

  8.00 –  Śniadanie 
 9.00 -  Wyjazd do Zaboru

10.00 -  Zwiedzanie Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze - Wykład   Krzysztofa Fedorowicza, właściciela winnicy „Miłosz” ( bądź tożsame)

11.00 -  Spacer po największej lubuskiej winnicy

12.30 -  Wizyta w winnicy „Miłosz” w Łazie, degustacja win ( bądź tożsamej)

14.30 - Przejazd do pasieki „Pszczelarnia Słodnik” w Zaborze. Szkolenie na  temat pszczelarstwa i apiterapii,domki do apiterapii oraz ogród z ekspozycją oznakowanych tabliczkami roślin miododajnych. prezentacja projektów regionalnych, degustacja 3 miodów, kawa,herbata.( bądż tożsamej)

17.00 -  Wyjazd do Kalska

18.30 -  Kolacja, nocleg

III dzień:

  8.00 – Śniadanie
  9.00 – Wykwaterowanie z hotelu, przejazd do Zielonej Góry 

  9.30 -  Muzeum Wina ,pomnik winiarki ,  park winny( na Bachusowym Szlaku )

14.00-   Obiad

15.00-   Wyjazd do Trzyciąża 

W ramach wyjazdu uczestnicy będą mieli zapewniony:

  • przejazd autokarem z klimatyzacją i WC, z zachowaniem standardów bezpieczeństwa i wymogów sanitarnych
  • zakwaterowanie standard minimum dwugwiazdkowy
  • wyżywienie zgodnie z programem
  • ubezpieczenie KL i NNW,opiekę pilota
  • wizyty w winnicach i pasiekach wraz z degustacjami, prelekcje oraz informacja o możliwości  pozyskania środków na realizację różnorodnych projektów pszczelarskich możliwych do adaptowania w innych rejonach kraju.

  

Organizator zastrzega możliwość odwołania wyjazdu z przyczyn niezależnych od niego.

 

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracjiw bazie partnerów KSOW na stronie

 www.ksow.pl   www.prow.malopolska.pl

Załączniki:
PlikRozmiar
Pobierz plik (Formularz_zgoszeniowy  rekrutacja.doc)Formularz_zgoszeniowy rekrutacja.doc223 kB