Wiemy już, że nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na wigilijne menu. Jednak, są pewne klasyki, które zawsze pojawiają się na świątecznym stole. Oto one:
- Barszcz- najczęściej z uszkami lub kluskami, czasami z fasolą.
- Karp- to druga obowiązkowa potrawa, która ma symbolizować dostatek w nadchodzącym roku.
- Pierogi- najczęściej z kapustą i grzybami, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem.
- Śledzie- w zalewie octowej, olejowej lub słodkiej. To kolejna potrawa, która ma symbolizować dostatek.
- Grzybowa- zupa z suszonych grzybów. To sycąca i aromatyczna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodny wieczór.
- Ryba po grecku- karp, halibut lub makrela w słodko-kwaśnej zalewie. To lekka i pyszna potrawa, która świetnie pasuje do wigilijnego stołu.
- Sałatka ziemniaczana- z kiszonymi ogórkami, cebulą i sosem majonezowym. To tradycyjna sałatka, która zawsze znajduje się na wigilijnym stole.
- Kutia- danie z kaszy jęczmiennej, maku, rodzynek i bakalii. To słodka potrawa, która symbolizuje urodzaj i dostatek.
- Kapusta z grochem- danie z kapusty kiszonej i grochu. To sycąca i zdrowa potrawa, która świetnie rozgrzewa w chłodny wieczór.
- Paszteciki z grzybami- danie z ciasta francuskiego lub kruchego z farszem grzybowym. To pyszne i łatwe do przygotowania danie, które zawsze się udaje.
- Krokiety- danie z ciasta francuskiego lub kruchego z farszem z grzybów, mięsa lub kapusty. To kolejna potrawa, która świetnie sprawdza się na wigilijnym stole.
- Makowiec- symbol Wigilii, makowiec to deser, który kończy świąteczną ucztę.
Oczywiście, tradycję można modyfikować i dostosować do własnych upodobań.
Przynieś do biblioteki, przygotowany wczoraj przepis na ulubione danie wigilijne, wypożycz książkę i odbierz świąteczną ozdobę w prezencie.