W dniu wczorajszym odbyła się wakacyjna wycieczka do Krakowa, zorganizowana przez Bibliotekę i Ośrodek Animacji Kultury Gminy Trzyciąż.

Warsztaty wypieku krakowskiego obwarzanka, ważnego symbolu Krakowa, połączone były z elementami historii, wieloma ciekawostkami oraz obejrzeniem filmu o tym słynnym krakowskim wypieku. Dowiedzieliśmy się, że obwarzanki pojawiły się na dworze polskim za czasów Jagiellonów. Ich wypiek był przywilejem wyłącznie krakowskich piekarzy. Do dnia dzisiejszego prawo wypieku obwarzanka,  który wpisany jest do oficjalnego, unijnego rejestru produktów regionalnych, mają tylko nieliczne piekarnie leżące na terenie Krakowa oraz powiatów krakowskiego i wielickiego.

Byliśmy trochę zawiedzeni, że nie możemy uczestniczyć w procesie zagniatania i wyrabiania, gdyż rozpoczęliśmy naszą przygodę od otrzymania kawałka przygotowanego już ciasta, z którego formowaliśmy nasz wypiek. Było wiele radości z wałkowaniem sulek, zaplataniem w warkocz  i łączeniem w taki sposób, aby był jak najbardziej zbliżony do tego oryginalnego obwarzanka. Oczywiście we wszystkim pomocą i radą służyły osoby prowadzące warsztaty.

Dowiedzieliśmy się również, co kryje się za sekretem jego smaku, skąd wzięła się jego nazwa oraz czym różni się od precla i bajgla. Otóż nazwa „obwarzanek” pochodzi od sposobu obwarzania tj. obgotowywania ciasta w wodzie, co zapewnia mu chrupkość. W tej czynności ze względu na bezpieczeństwo, bezpośrednio nie uczestniczyliśmy, ale wszystko mogliśmy podglądać na ekranie, gdyż w drugim pomieszczeniu była  kamerka, która nadawała obraz na żywo. Mogliśmy też wybrać, jeden z trzech dodatków, którym chcemy obsypać nasz wypiek: sól, mak lub sezam.

Gdy nasze obwarzanki wypiekały się w piekarniku, nasi prowadzący opowiadali ciekawostki na jego temat. Wiemy już jak odróżnić obwarzanka oryginalnego, od jego podróbki.

Na sam koniec, po wyjęciu wypieczonych obwarzanków, każdy z nas otrzymał dyplom czeladnika obwarzankowego wraz z zapakowanym jeszcze cieplutkim i pachnącym wypiekiem zrobionym własnoręcznie. Byliśmy z siebie dumni, każdy szybko chciał spróbować swojego wypieku. Pachniała cała sala – a jak smakowały? Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz.

Oto sprawdzony przepis na domowe obwarzanki: www.muzeumobwarzanka.com/przepis-na-domowego-obwarzanka/

Po smakowitych warsztatach udaliśmy się do Multikina na komedię animowaną „Gru i Minionki: pod przykrywką”. Szkoda, że nie było z nami rodziców, gdyż film stanowi mocny przekaz także dla nich. Sprytnie przemycono w nim cenną lekcję, jak bardzo ważne jest poświęcanie czasu swoim pociechom już od najmłodszych lat. Dzieci nie rodzą się z miłością do rodziców. Na nią trzeba zasłużyć i zapracować. I właśnie tego Gru uczył się podczas swojej przygody, budując więź z synem. 

Humor nam dopisywał, pogoda także nie zawiodła, uczestnicy pokazali klasę i dobre wychowanie. "Wycieczka była na medal".

 
 
W czerwcu został ogłoszony coroczny konkurs na “Najładniejszy ogród letni w Gminie Trzyciąż”.
Zgłoszone ogrody zostały odwiedzone przez komisję konkursową w składzie :
• Andrzej Kuś -Radny Gminy Trzyciąż członek komisji ochrony środowiska rolnictwa, bezpieczeństwa publicznego i PPOŻ
• Barbara Knap - Radna Gminy Trzyciąż członek komisji ochrony środowiska ,rolnictwa bezpieczeństwa publicznego i PPOŻ,
• Damian Bąk- Radny Gminy Trzyciąż członek komisji ochrony środowiska ,rolnictwa bezpieczeństwa publicznego i PPOŻ,
która biorąc pod uwagę wrażenie estetyczne, innowacyjność, funkcjonalność , dobór roślin, zróżnicowanie gatunkowe i stopień pielęgnacji przyznała miejsca w poszczególnych kategoriach.
Oto lista laureatów :
Kategoria – gospodarstwo rolne
Miejsce I -Wiesław Gorgosz z Milonek
Miejsce II -Agata Kiszka z Jangrota
Miejsce III-Ilona Krawczyk z Imbramowic
Kategoria – ogród przydomowy
Miejsce I-Danuta Kyzioł z Suchej
Miejsce II-Piotr Rolka z Suchej
III miejsce -Marianna i Józef Papaj z Suchej
Wszystkim Państwu serdecznie dziękujemy i zapraszamy do Trzyciąża na „XVII Święto Ziemniaka w Gminie Trzyciąż ",które odbędzie się w dniu 6 października 2024r. gdzie zostaną wręczone nagrody laureatom konkursu.