Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury
Kalendarz adwentowy - 20 grudnia - środa
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Wiemy już, że nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na wigilijne menu. Jednak, są pewne klasyki, które zawsze pojawiają się na świątecznym stole. Oto one:
- Barszcz- najczęściej z uszkami lub kluskami, czasami z fasolą.
- Karp- to druga obowiązkowa potrawa, która ma symbolizować dostatek w nadchodzącym roku.
- Pierogi- najczęściej z kapustą i grzybami, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem.
- Śledzie- w zalewie octowej, olejowej lub słodkiej. To kolejna potrawa, która ma symbolizować dostatek.
- Grzybowa- zupa z suszonych grzybów. To sycąca i aromatyczna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodny wieczór.
- Ryba po grecku- karp, halibut lub makrela w słodko-kwaśnej zalewie. To lekka i pyszna potrawa, która świetnie pasuje do wigilijnego stołu.
- Sałatka ziemniaczana- z kiszonymi ogórkami, cebulą i sosem majonezowym. To tradycyjna sałatka, która zawsze znajduje się na wigilijnym stole.
- Kutia- danie z kaszy jęczmiennej, maku, rodzynek i bakalii. To słodka potrawa, która symbolizuje urodzaj i dostatek.
- Kapusta z grochem- danie z kapusty kiszonej i grochu. To sycąca i zdrowa potrawa, która świetnie rozgrzewa w chłodny wieczór.
- Paszteciki z grzybami- danie z ciasta francuskiego lub kruchego z farszem grzybowym. To pyszne i łatwe do przygotowania danie, które zawsze się udaje.
- Krokiety- danie z ciasta francuskiego lub kruchego z farszem z grzybów, mięsa lub kapusty. To kolejna potrawa, która świetnie sprawdza się na wigilijnym stole.
- Makowiec- symbol Wigilii, makowiec to deser, który kończy świąteczną ucztę.
Oczywiście, tradycję można modyfikować i dostosować do własnych upodobań.
Przynieś do biblioteki, przygotowany wczoraj przepis na ulubione danie wigilijne, wypożycz książkę i odbierz świąteczną ozdobę w prezencie.
Kalendarz adwentowy - 19 grudnia - wtorek
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W polskiej tradycji bożonarodzeniowej Wigilia, czyli 24 grudnia to nie tylko oczekiwanie na święta, ale również czas uroczystej kolacji.
Bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów świątecznego menu jest 12 potraw wigilijnych. Wśród nich znajdziemy m.in. pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, barszcz czy kompot z suszu.
Nie wiadomo dokładnie, skąd wzięła się tradycja 12 potraw. Jedna z teorii mówi, że nawiązuje do 12 apostołów, a inna, że do 12 miesięcy w roku. Istnieje też przesąd, według którego podczas Wigilii należy spróbować każdego dania, żeby mieć szczęście w nowym roku.
Oczywiście, że nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na wigilijne menu. W każdej rodzinie znajdziemy inne ulubione potrawy.
Twoje dzisiejsze zadanie polega na przygotowaniu, na kartce formatu A4, przepisu na Twoje ulubione danie wigilijne. Kartkę z przepisem możesz w dowolny sposób udekorować.
Przepis zachowaj do środy, kiedy to otworzysz kolejną kartkę Kalendarza Adwentowego. Liczymy na Twój udział w zabawie.
Dzisiejszemu zadaniu towarzyszy świątecznie udekorowane okno przez jedną z naszych młodych czytelniczek - Anastazję.
Kalendarz adwentowy - 18 grudnia - poniedziałek
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Przynieś do biblioteki w Trzyciążu jednego z pierniczków, których wypiekaniem zajmowałaś/eś się wczoraj.
Ale to nie koniec zadania. Dodatkowo przynieś przepis wg którego pierniczek został przygotowany i upieczony.
Wypożycz z biblioteki książkę i odbierz w prezencie świąteczną paczkę niespodziankę.
Przyniesione przez czytelników przepisy zostaną zamieszczone na stronie BiOAK Gminy Trzyciąż, wraz ze zdjęciem upieczonego pierniczka.