• Przejdź do treści głównej
  • Przejdź do treści dodatkowych
  • Przejdź do menu
Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury - Gminy Trzyciąż
  • Czcionka
  • A- A A+
  • kontrast
  • Przełącz się na tryb domyślny. Wysoki kontrast - tryb czarny i biały Wysoki kontrast - tryb czarny i żółty Wysoki kontrast - tryb żółty i czarny
  • Widok
  • Stały układ Szeroki układ
  • Start
  • Ośrodek Animacji
    • Aktualności
    • Imprezy
    • Wycieczki
    • Konkursy
    • Projekty unijne
    • Przetargi i ogłoszenia
  • Biblioteka
    • Aktualności
    • Historia
    • Nowości wydawnicze
    • Organizacja
    • Popularne tytuły
    • Academica
    • Regulamin biblioteki
  • Izba Regionalna
    • Aktualności
    • Ciekawostki z Izby Regionalnej
    • Oferta regionalna
    • Wirtualna Izba Regionalna
  • Galeria
    • Ośrodek Animacji
    • Biblioteka
    • Izba Regionalna
  • Kontakt
  •  BIP 
  • Dodatkowe usługi
  • Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
    • Rekrutacja uczestników
  • Standardy Ochrony Małoletnich
  • Darczyńcy biblioteki
search
  • Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury
    Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury

    Na bieżąco informujemy Państwa o wydarzeniach i imprezach kulturalnych, związanych przede wszystkim z naszą biblioteką, ale również z gminą oraz regionem.

    Czytaj więcej...
  • Katalog online naszej biblioteki
    Katalog online naszej biblioteki

    Zapoznaj się z listą naszych książek online.

    Czytaj więcej...

Ośrodek Animacji

Biblioteka

Izba Regionalna

  • Jesteś tutaj:  
  • Strona główna
  • Nieskategoryzowane

Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury

Kalendarz adwentowy - 23 grudnia - sobota

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Kategoria: Aktualności
Opublikowano: 23 grudzień 2023

Zwyczaj obdarowywania prezentami jest obchodzony w większości regionów świata w Boże Narodzenie. W Polsce jest on obchodzony w Wigilię. Prezenty odnajduje się pod choinką. W niektórych tradycjach samo drzewko bywa niespodzianką dla dzieci i gości.

Tradycja znana jest od XIII wieku i nawiązuje do darów jakie złożyli Trzej Królowie Jezusowi podczas wizyty w Betlejem.

Na skutek przenikania do europejskiej tradycji elementów kultury anglosaskiej (w szczególności amerykańskiej) także w Europie Święty Mikołaj utożsamiany jest coraz częściej z Bożym Narodzeniem i świątecznymi prezentami.

W Rosji Mikołaj z Miry był również otoczony kultem jako patron uciśnionych i skrzywdzonych, ale przejętą z zachodu postać rozdającą dzieciom prezenty nazwano Dziadkiem Mrozem, ze względu na podobieństwo do bajkowej postaci nazywanej Moroz Krasnyj Nos. Zgodnie z tradycją, rozdaje on prezenty wraz ze Śnieżynką.

W tradycji bizantyńskiej jego odpowiednikiem jest Święty Bazyli, który obdarowuje prezentami dzieci w dniu 1 stycznia.

W Wielkopolsce, na Kujawach, na Pałukach, na Kaszubach i na Pomorzu Zachodnim prezenty na Boże Narodzenie tradycyjnie przynosi Gwiazdor, święty Mikołaj przynosi prezenty 6 grudnia.

W Małopolsce i na Śląsku Cieszyńskim prezenty pod choinką zostawia Aniołek, natomiast w nocy z 5 na 6 grudnia prezenty przynosi święty Mikołaj.

Na Górnym Śląsku w Czechach, na Słowacji i Węgrzech prezenty na Boże Narodzenie przynosi Dzieciątko utożsamiane z postacią Jezusa Chrystusa. 6 grudnia prezenty przynosi święty Mikołaj.

Na Dolnym Śląsku oraz na Opolszczyźnie prezenty w Boże Narodzenie przynosi Gwiazdka.

Mieszkańcom Płaskowyżu Tarnogrodzkiego natomiast na Boże Narodzenie prezenty przynoszą Krasnoludki. Mikołaj jedynie 6 grudnia.

W Hiszpanii prezenty przynoszą Trzej Królowie 6 stycznia. Dzieci nie znajdują żadnego prezentu pod choinką (www.wikisciencecompetition.org/contest/).

Kalendarz adwentowy - 22 grudnia - piątek

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Kategoria: Aktualności
Opublikowano: 22 grudzień 2023

W dniu dzisiejszym pragniemy podzielić się 3 przepisami na świąteczne pierniczki, które otrzymaliśmy od naszych czytelników. Żywimy nadzieję, że ku obopólnemu zadowoleniu. Wierzymy, że niektórzy spośród czytających, skorzystają ze sprawdzonych receptur, aby przygotować te pyszne ciasteczka z korzennymi przyprawami.

Przepis, którym podzieliła się z nami Ania Domagała

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej - do 500 g;

¾ kostki prawdziwego masła - 150 g;

½ szklanki cukru drobnego lub cukru pudru - ok. 150 g;

200 g płynnego miodu;

około ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% - 150 g;

4 żółtka jajek średniej wielkości;

2 łyżeczki sody oczyszczonej;

łyżeczka kakao;

przyprawy: łyżka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru lub gotowe przyprawy korzenne;

po pół łyżeczki: mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry.

 Wykonanie:

Krok 1: Podgrzej miód z masłem i przyprawami.

W rondelku umieść 150 g masła, wlej 200 g dobrej jakości płynnego miodu. Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodką masę wymieszaj dokładnie.

PORADA: Przyprawy można zastąpić gotową mieszanką - 20-30 g dobrej mieszanki do pierników.

Krok 2: Odstaw gotową masę do przestudzenia.

Krok 3: Połącz śmietanę z sodą.

Krok 4: W misce umieść mąkę, dodaj żółtka i śmietanę z sodą, dodaj też pół szklanki drobnego cukru. Na koniec wlej przestudzoną masę korzenną.

Krok 5: Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Krok 6: Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj pierniczki.

Krok 7: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Piecz 12 minut.

Krok 8: Przestudź i dekoruj pierniczki.

 

Przepis, który przyniosła Lenka Szota

Składniki:

120 g płynnego miodu;

80 g prawdziwego masła;

100 g cukru drobnego lub cukru pudru;

1 łyżeczka przyprawy do piernika;

420 g mąki pszennej;

10 g kakao;

1 jajko;

1 łyżeczka sody oczyszczonej.

 Wykonanie:

Krok 1: W rondelku umieść  masło miód i cukier. Całość podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się składników. Na koniec dodaj przyprawę do pierników i jeszcze chwilę podgrzewaj.

Krok 2: W misce umieść przesianą mąkę wraz z kakao, dodaj łyżeczkę sody i wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone składniki i jajko.

Krok 3: Ciasto wyrabiaj dłonią, aż będzie elastyczne.

Krok 4: Podziel ciasto na 2 części. Jedną część odstaw, a drugą rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

Krok 5: Wycinaj pierniczki.

Krok 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piecz 8 minut.

Krok 7: Tak samo postępuj z drugą połową ciasta.

Krok 8: Przestudź i dekoruj pierniczki.

 

Pierniczki wg przepisu który dostarczyła Anastazja Banasiewicz

Składniki:

140 g płynnego miodu naturalnego;

120 g prawdziwego masła;

2 płaskie łyżeczki przyprawy do pierników;

1 płaska łyżeczka cynamonu;

2 płaskie łyżki  gęstej śmietany 18%;

1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia;

1 duże jajko;

1 żółtko;

100 g cukru;

420 g mąki pszennej;

1 łyżka kakao.

 Wykonanie:

Wszystkie składniki na pierniczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Krok 1: W rondelku umieść  płynny miód. Wsyp przyprawę do piernika oraz cynamon. Mieszając zagotuj. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj masło. Całość mieszaj do całkowitego roztopienia się masła.

Krok 2: Odstaw gotową masę do przestudzenia.

Krok 3: W miseczce wymieszaj śmietanę z sodą lub proszkiem do pieczenia. Śmietana powinna po chwili zwiększyć nieco swoją objętość.

Krok 4: Do  miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier,  żółtko  oraz jajko. Dodajemy przestudzoną masę z rondelka, szczyptę soli oraz śmietanę z sodą. Całość miksujemy, przez kilka sekund, do powstania jednolitej, bardzo gęstej masy

Krok 5: Gotowe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Ciasto przez ten czas spędzony w lodówce powinno nieco zgęstnieć, lecz nadal będzie dość klejące.

Krok 6: Po wyjęciu z lodówki, przez chwilę wyrabiamy ciasto w dłoniach na obsypanym mąką blacie.

Krok 7: Podziel ciasto na 2 części, lekko oprószając mąką. Każdą część ciasta najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4 mm. 

Krok 8: Z każdej części zdejmujemy z góry jeden arkusz papieru do pieczenia i wycinamy za pomocą świątecznych foremek pierniczki.

Krok 9. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra - dół). Piecz 10 minut.

Krok 10: Pierniczki powinny być ładnie rumiane i zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Krok 11: Przestudź i dekoruj pierniczki.

Kalendarz adwentowy - 21 grudnia - czwartek

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Kategoria: Aktualności
Opublikowano: 21 grudzień 2023

W dniu dzisiejszym pragniemy przedstawić ofertę książek, które wprowadzą Was w niezwykłą atmosferę nadchodzących dni:

8 propozycji ze strony "lubimyczytać" dla dzieci i dorosłych: https://lubimyczytac.pl/ksiazki-ktore-wprowadzaja-w-swiateczny-nastroj-8-propozycji?smclient=49b1e2ef-e974-4b8e-99ef-6667517f73b5&utm_source=salesmanago&utm_medium=email&utm_campaign=defaul

świąteczne kryminały: Świąteczne kryminały: 8 propozycji | Lubimyczytać.pl (lubimyczytac.pl)

Propozycje książek blogerki Joanny Pachli: Książki na święta: 56 tytułów, które wprawią Cię w świąteczny klimat! (joannapachla.com)

Książki na święta dla dzieci, młodzieży i dorosłych - propozycje SkupSzop.pl: Książki o tematyce świątecznej. 11 propozycji na Boże Narodzenie - SkupSzop.pl

Dzisiejsze zadanie polega na odwiedzeniu biblioteki, wypożyczeniu książki i wymówieniu magicznego słowa "Święta", co pozwoli odebrać upominek świąteczny w postaci książeczki tematycznie związanej ze świętami  Bożego Narodzenia.

 Zapraszamy do biblioteki.

Strona 90 z 98

  • start
  • Poprzedni artykuł
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Następny artykuł
  • koniec

Katalog książek


BIOAKBibliotek Gminy Trzyciąż


PowiatBiblioteka powiatowa


RegionWojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie


NarodowaBioblioteka Narodowa

Informacja w języku migowym

Facebook

Statystyki

Dzisiaj:700
Wczoraj:938
W tygodniu:4876
W miesiącu:21874
Ogólnie:297523

Artykuły - Ośrodek Animacji

  • XIV Święto Ziemniaka w Gminie Trzyciąż
  • Kino pod chmurką
  • Znamy laureatów konkursu Kapliczki i krzyże przydrożne mojej małej ojczyzny w obiektywie”
  • Pamiętajmy o Dniu Ojca
  • Gminny Bieg w ramach akcji "Polska Biega" za nami

Artykuły - Biblioteka

  • Co wiesz o Świętym Mikołaju?
  • Szkolenia dla bibliotekarzy: Doskonalenie Kompetencji Bibliotecznych od Komunikacji po Sztuczną Inteligencję
  • Dzień Czekolady
  • Kalendarz adwentowy - 24 grudnia - niedziela
  • Kalendarz adwentowy - 23 grudnia - sobota

Artykuły - Izba Regionalna

  • Przybyło eksponatów
  • Z kart historii
  • Zapraszamy do "Białego domku"
  • Przybyło eksponatów ...
  • Biały Domek

Dane adresowe

Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury
Gminy Trzyciąż

ul. Leśna 4
/budynek Urzędu Gminy  pok. 14 - parter/
32-353 Trzyciąż

12 389 4001 wew. 36

690 211 427 (tel. do biblioteki)

Biblioteka: biuro@bioaktrzyciaz.pl

Ośrodek Animacji Kultury:  dyrektor@bioaktrzyciaz.pl

Księgowość: ksiegowosc@bioaktrzyciaz.pl

Dyrektor Biblioteki i Ośrodka Animacji Kultury Gminy Trzyciąż: mgr Ewa Dróżdż

Godziny otwarcia wypożyczalni

Poniedziałek
9:00 - 17:00
Wtorek
8:00 - 11:30
12:00 - 16:00 Filia Imbramowice
Środa
7:00 - 15:00
Czwartek
7:00 - 15:00
Piątek
7:00 - 15:00

Informacje prawne

  • Warunki korzystania z witryn
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • Menu witryny

© BIOAK Trzyciąż. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Logo projektuKuźnia Dostępnych Stron
Wróć na górę